< />
2007. augusztus 24.

DEMASZ Hírek

Többszintű érdekvédelem

A Dél-magyarországi Áramszolgáltatónál jelen levő üzemi tanácsok esetében is választások zajlottak a közelmúltban. A helyi üzemi tanács működése mellett, azzal párhuzamosan egy új struktúra alakult ki, a csoportszintű üzemi tanács, mely híven követi a cégnél végbement szervezeti átalakulást. A választásokról, működésről, a cégvezetéssel és a munkavállalókkal történő kapcsolattartásról beszélgettünk Nagy Sándorral, aki a Démász Zrt. Szakszervezet, az üzemi tanács és a Társaságcsoport üzemi tanács elnöke is.

- Pontosan mióta látod el üzemi tanácsi feladataidat?
- 2004-es ÜT-választások alkalmával kerültem be a DÉMÁSZ Rt. Üzemi Tanácsába, amikor az alakuló ülésen az ÜT tagjai megválasztottak a testület elnökének. Azóta a tisztség maradt, csak a cég neve változott. Előbb rt.-ről nyrt.-re, majd zrt.-re. Ezután jogutódlással az unbundling során engem is, mint több száz kollégát kiszerveztek egy káeftébe. A kiszervezések után az üzemi tanácsok ideiglenes mandátummal működtek. Az új struktúrát és működési modellt látva még biztosabbá váltunk célunk azon megvalósításában, hogy szükségünk van a társaságcsoport egészére rálátó és döntési jogkörrel felruházott társaságcsoport-szintű üzemi tanács (TÜT) létrehozására. Ezt 2007. január 18-án - információink szerint az országban elsőként - létre is hoztuk. Ezek után hozzáfogtunk a választások előkészítéséhez. A 2007 májusában tartott, a vállalatcsoport 6 gazdasági társaságát érintő választások lebonyolítása igen sikeresnek mondható, hiszen a szavazásra jogosultak több mint 85%-a vett részt rajta. A választások után megalakultak az önálló gazdasági társaságok önálló ÜT-i. Ezek az ÜT-k delegáltak egy-egy tagot a társaságcsoport szintű ÜT-be, amely immár három évre szóló mandátummal látott munkához. A választások során a saját munkáltatóm ÜT-jének és a TÜT-nek is az elnökévé választottak a kollégák.

- Mit jelent számodra a Dél-magyarországi Áramszolgáltatónál betölteni ezt a tisztséget, annál is inkább, mert a cég az egyik legjobban prosperáló vállalat.
- Ez egy nagyon megtisztelő feladat számomra és ugyanakkor nagy felelősséget is jelent, hiszen egy sikeres és nagy hagyományokkal rendelkező, ugyanakkor folyamatosan változó vállalat(csoport) életében kell a hagyományoknak és az új kihívásoknak is megfelelni. Ez egy új struktúrában működő, de még mindig formálódó társaságcsoportban, egy alapjaiban új érdekképviseleti struktúrával igen nagy kihívás. Az önálló üt.-k törvényes jogait tiszteletben tartva, de az új TÜT-ben új jogosítványokkal felruházva kell a dolgozók érdekit képviselnünk.

- A társaságcsoport-szintű érdekképviseletet egésznek tekintve milyen szerepe van az egyes részeknek, hogyan zajlik az együttműködés és kapcsolattartás?
- Jelenleg a társaságcsoportunkhoz 8 tényleges gazdasági tevékenységet is végző önálló gazdasági társaság tartozik. Ezek közül 6 tartozik az egységes kollektív szerződés alá, akik mind alapító tagjai - kiegészülve még egy 100%-ban Démász tulajdonú kft.-vel - a TÜT-nek. Egy kft. került kívül a TÜT működési körén, amely nem 100%-ban Démász tulajdon és önálló kollektív szerződése van. Az ÜT-k egy-egy delegált fő által vesznek részt a közös munkában, ahol a szavazati súlyukat a törvény által az ÜT-k tagjainak számára vonatkozó rendelkezés adja. A döntések során törekszünk a konszenzusos megoldásra ott, ahol ez lehetséges.

- Milyen a kapcsolatod a cég vezetőivel, ők hogyan fogadták a struktúrakövetést?
- A vállalatcsoport vezetése is örömmel fogadta a TÜT megalakítására vonatkozó kezdeményezésünket és nem zárkóztak el az együttműködéstől. Még egy-két megállapodást meg kell kötnünk, de kezd bejáratódni a működésünk, és úgy tűnik, mindkét félnek előnyére válik a változtatás.

- Jelentősen megnövekszik a hatékonyság, mely által a munkavállalók érdekében tenni tud az üzemi tanács helyi és társaságcsoport szinten egyaránt?
- A munkavállalók szempontjából megnyílt egy új egyeztetési szint - a társaságcsoport menedzsmentje - amelyhez a törvény nem biztosított jogosítványokat. Az Mt. még nem követte le a Gt. változásait, de a tényleges gazdasági döntések itt születnek, amit azután már csak végrehajtanak az "önálló” gazdasági társaságok. A munkáltatók szempontjából viszont egyszerűbb lett az érdekképviseletekkel folytatandó kötelező egyeztetés, mert csak egy fórumot kell megtartani akkor is, ha több gazdasági társaságot érint, és az egyeztetést a TÜT végzi. Így biztosítani lehet az egységes humánpolitikai vezetést és gyakorlatot.

- Hogyan egyezteted össze üzemi tanácsi és szakszervezeti munkádat, tevékenységedet?
- Az én esetemben a hatékony munkát segíti, hogy a szakszervezet elnökeként is, és a TÜT elnökeként is kapok információkat és értesülök a készülő változásokról. Ez ugyan nagy odafigyelést igényel, hogy ne keverjem össze a két eltérő jogosítványokkal felruházott tisztség feladatait, és sok energiát igényel a munkaidőn kívüli felkészülés a soron következő és mindig megújuló feladatokra.

- Marad-e szabadidőd?
- Sajnos a szabadidőmből sokat elvesz a két tevékenység, ezért is mondtam le még korábban a VDSZSZ Ifjúsági Tagozatának elnöki teendőiről. Így marad egy kis időm nagylányaimmal történő együttlétekre is, amit persze így is kevésnek érzek.

- lyv -
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...