< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

Roussely úr tájékoztatta a munkavállalói képviselőket

Március 12-13-án Párizsban megtartotta első összejövetelét az Electricité de France (EdF) Európai Üzemi Bizottsága. Az ülésre a 2001. november 14-én elfogadott alapszabály alapján került sor.
Az alapszabály megtalálható a VDSZSZ honlapján a DÉMÁSZ Rt. dokumentumtárában.) Az ülésen a két többségi EdF tulajdonú magyar vállalat képviseletében négy fő vett részt, ahogy azt legutóbbi számunkban már megírtuk. (Pontosabban Adorján Károly és Major Gábor a Budapesti Erőmű Rt. képviseletében, míg Masa Imre Lászlóné és Braun József a DÉMÁSZ Rt.-t képviselték.) Az üléssel kapcsolatosan Braun Józsefet, a DÉMÁSZ Rt. szakszervezetének vezető elnökét kérdeztük.
- Korábbi számunkban már tájékoztattad a „forró drót” olvasóit az EdF Európai Üzemi Bizottságának megalakulásáról. Hol és milyen résztvevőkkel került sor az első összejövetelre?
- Amint arról már korábban említést tettem, az EdF annak ellenére meghívta az európai üzemi bizottság - az EÜB - munkájába a lengyel és a magyar leányvállalatainak munkavállalói képviselőit, hogy ezek az országok még nem tartoznak az Európai Unióhoz. Az első összejövetelnek az EdF párizsi központjában a Diadalívhez közel lévő székháza adott otthont. A munkavállalók képviseletében 30-an vettek részt az eseményen. Így ott voltak az öt francia szakszervezet képviselői, a külföldi leányvállalatok részéről négy-négy fő Angliából, Lengyelországból, Magyarországról és egy kolléga a svéd leányvállalat képviseletében. A munkáltatói oldalt az EdF párizsi központjának igazgatói képviselték.
- Milyen nyelven folyt az értekezlet, hogyan értettétek meg egymást?
- Az EdF az ülés lebonyolításához országonként két szinkrontolmácsot biztosított. Az értekezlet fő nyelve a francia volt, de minden egyes bizottsági tag a saját anyanyelvén szólhatott hozzá az értekezlet napirendi pontjaihoz.
- Melyek voltak ezek a napirendi pontok?
- Összesen hét napirendi pontja volt az ülésnek. Először az EÜB tagjainak bemutatkozására került sor. Ennek kapcsán minden résztvevő néhány mondatot mondott magáról. Ez mindenképpen hasznos volt, mert a legtöbben itt találkoztak először egymással. Ezután következett a titkárság tagjainak megválasztása. A titkárság kilenc főből áll az alapszabály szerint, amiből egy fő a titkár, a másik nyolc személy pedig helyettes titkár. A titkár személyére három francia jelölt volt, egy-egy fő a CGT, CFDT, FO francia szakszervezetek részéről. A titkos szavazás után a titkár Claude Pommery, a CGT szakszervezet képviselője lett. A helyettes titkárok közé öt főt a francia szakszervezetek, három főt pedig a külföldi leányvállalatok küldöttei delegálhattak. Így a titkárságba a magyar küldöttség is delegálhatott egy főt, aki személy szerint én lettem.
- Gratulálunk ehhez a megbízatásodhoz!
- Köszönöm és igyekszem munkámat maradéktalanul ellátni.
- Hét napirendi pontot említettél, ezek szerint még ötről fogsz tájékoztatást adni!
- A választás után szünet következett, majd négy nagyon érdekes téma került terítékre. Elsőként Francois Roussely úr, az EdF elnöke, első számú vezetője tartott előadást az EdF jövőbeli elképzeléseiről. Ezek között kitért a munkavállalókkal kapcsolatos EdF politikára is. Majd hozzászólások következtek, amelyekből kitűnt, hogy az elnök úr által elmondottakkal sokan egyetértettek. Viszont a munkavállalók küldöttei azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a felső vezetés által megfogalmazott elvek és a gyakorlati megvalósítás között gyakran jelentős ellentétek vannak.
Előadást hallottunk még a vállalatcsoport szerkezeti felépítésének tervezett változtatásáról, a francia állam és az EdF között létrejött szerződésről, valamint arról, hogy a vállalat egy „Etikai alapokmány”-t szeretne kidolgozni és bevezetni a vállalatcsoporton belül. Az előadásokat minden esetben hozzászólások követték, ahol a résztvevők kifejthették az elhangzottakkal kapcsolatos észrevételeiket. A bírálatok a jobbító szándék szellemében hangzottak el.
- Úgy értesültem, hogy a közeljövőben ismét találkoztok. Mikor lesz a következő összejövetel?
- A találkozóra igen hamar sor fog kerülni. Május 28-án az EdF vállalatcsoport 2001-es összevont eredményeit fogják bemutatni számunkra. Az ősz folyamán pedig minden bizonnyal megtartják a 3. ülést is.
- Beszéltél a titkárságról. Mi lesz feladata?
- Elsősorban a plenáris ülések előkészítése. Időközben április 12-én a titkárság is megtartotta első megbeszélését. Legfőképpen a május 28-i ülés előkészítésével foglalkoztunk, és igényként megjelent, hogy szociális információkat kérünk a csoport leányvállalatairól. Például a nők-férfiak aránya, szociális összetétel, fizetések. És a jövőben szeretnénk, hogy az összevont elszámolás mellett legyen egy szociális mérleg is bemutatva. A titkárság megcélozta azt, hogy ne csak Párizsban tartsa megbeszéléseit, hanem szeretne ellátogatni a külföldi leányvállalatokhoz is. Így július elején Magyarországon szeretnénk otthont adni a következő titkársági ülésnek.

-J.B.-
(Forrás: "forró drót" újság 8.évf.4.sz.)Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...