< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

NÉPTÁNC FESZTIVÁL SZEGEDEN

Mint minden nyáron, az idén is megrendezték Szegeden a Nemzetközi Néptánc Fesztivált 2005. június 24-től július 3-ig, immáron a huszonegyediket, mely ebben az évben a Martin György magyar néptánc fesztivállal esett egybe.
A szegediek szeretik a folklór követeit. Több száz táncos érkezett Szegedre az ország különböző tájairól és külföldről is. A megnyitó ünnepség a Dugonics téren volt, az alpolgármester köszöntötte a fesztivál vendégeit és átadta a város kulcsát a táncosok képviselőinek. A szakmai bemutatók a Szegedi Nemzeti Színházban zajlottak, de megcsodálhattuk a csodás produkciókat a város terein is.
Az idén a Boldogasszony vendégség című néptánc produkcióval kezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok. A premiert elmosta az eső, másnap is egész nap szakadt az eső, elmaradt az előadás, amire jegyet vettünk. Nagyon szomorúak voltunk, mivel nagy néptáncrajongók vagyunk. Gyerekeim évekig táncoltak a Szeged Táncegyüttesben. Vasárnap kisütött a nap és a rádióból megtudtuk, hogy megtartják az elmaradt előadást. Gyors készülődés, irány a Dóm tér. A Boldogasszony vendégség a Szegedi alsóvárosi búcsú felidézése tánccal és muzsikával.
A mű zenéjét Kiss Ferenc szerezte, a rendező koreográfus Zsuráfszki Zoltán, a Budapest Táncegyüttes művészeti igazgatója. A művel a szögedi Bálint Sándor kiváló néprajz tudósra is emlékeztünk. A csillagfényes égbolt alatt végre elkezdődött az előadás.
A táncosok énekelve, zászlókkal, bevonultak a színpadra, a Fogadalmi templom elé. Megható és gyönyörű volt a látvány.
A házigazda szerepkörét a tehetséges, a néptánc elkötelezettje, Novák Péter vállalta. A szép magyar népdalokat Ivanovics Tünde énekelte gyönyörű hangján. A zenét a Budapest Táncegyüttes zenekara tolmácsolta. Élveztük a délalföldi táncokat, meghatóan aranyosak, szépek és ügyesek voltak az utánpótlás együttes tagjai. Fergeteges sikere volt a cigánytáncnak. A csúcs azonban a kalotaszegi tánc volt.
Két órán keresztül gyönyörködtünk a táncosok produkciójában. A látvány leírhatatlan, gyönyörű és feledhetetlen. Több száz fiatal és gyermek a szép magyar népviseletben ropja a dóm előtti hatalmas színpadon, a közönség tapsol, kiabál, a lábával dobog...
Meg kell őrizni dalainkat, táncainkat, népviseletünket, tovább adni gyerekeinknek, unokáinknak! Remélem megélem, hogy kislány-unokámat látom majd táncolni valamelyik szegedi téren vagy színpadon!

Deli Ferencné
(Démász Rt.)
Forrás: "forró drót" újság 11. évf. 7-8.sz.)Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...