< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

MINDEN NAP A GYEREKEKÉRT

Amint közeledik május utolsó vasárnapja, mind több és több program közül választhatunk, mellyel megörvendeztethetjük gyerekeinket, unokáinkat. Emellett a felhívások száma is szaporodik, melyek felszólítanak minket, szülőket, hogy minden nap legyen a gyerekeké.
Való igaz, rohanó és egyre gyorsabban futó világunk ellenére kis odafigyeléssel is elérhetnénk azt, hogy fordított legyen a képlet; lehet, hogy gyermeknapon nem szórakozni visszük csemetéinket, de a hétköznapok során megadjuk mindazt a szeretetet, mellyel kiegyensúlyozott és boldog gyermekkort biztosíthatunk számukra.
Nem piros betűs nap május 29-e a Szabados családnál sem, mivel akkor éppen hasznosabb időtöltés akad. Az egész család méhészkedik ilyenkor, mivel az idő határozza meg, mikor szükséges kilátogatni a telephelyre. Az anyuka, Csiszár Edit Szegeden, a Démász Rt.-nél programozóként dolgozik, ő mesél a család mindennapjairól.
– Mivel elég nagy család vagyunk, igyekeztünk kialakítani egy olyan rendet és munkamegosztásos módszert, melyből mindenki egyformán kiveszi a részét. Öt fő bizony jobban szétpakolja a holmikat, ruhákat, játékokat, mindennapi eszközöket, ezért szükséges a gyerekeknek is segíteni abban, hogy ne essen szét a háztartás. Mivel már nagyobbak - 11, 13 és 15 évesek - több feladatot is rájuk lehet bízni. Fiam, Márton is ugyanúgy elmosogat, mint a fiatalabbak, Szonja és Tamara. Igaz, Marcika azért végez háztartási munkát, mert muszáj és mert kis kora óta kellett csinálnia, de ha éppen egy izgalmas játék közben van, akkor gyakran mondja, hogy „majd később, anyu”. Van, hogy többször kell szólni. És előfordul, hogy a lányok is halogatják a munkát, de végül csak elkészülnek a feladatukkal.
A lányok talán egy icipicit segítőkészebbek és a fiam szívesebben végez el olyan feladatot a ház körül, ami férfiasabb tevékenységnek számít, emellett nagyon szeret számítógépes programokkal bíbelődni, ismeri a legújabb játékokat, tájékozott az informatika világában.
Férjem is besegít, mégis az anyaság, háztartás, munka mellett már nem sok idő marad másra és nem is biztos, hogy mindig minden a legtökéletesebben lesz megoldva. De fontos annyira a családom, hogy elfogadjam ezt.
A feladatok hétről hétre adottak, csak elvégzőjének személye változik, de nem kell megbeszélnünk előre ki mit fog csinálni, mivel egyfajta körforgás alakult ki a házimunkát illetően.
– Hogy történik a méhészkedés?
– Mindenkinek megvan a saját méhész felszerelése. Tavasszal indulunk ki a terepre, akácvirágzáskor van az első igazán nagy munka. Ez most éppen gyermeknapra fog esni, de nem tartjuk számon. A gyerekek szeretnek ezzel foglalkozni, a természetben való kirándulás, annak megfigyelése kedvelt időtöltés számukra és a szülők számára is. Nagyobbik lányom tart egy kicsit a fullánkoktól, de nem annyira, hogy problémát jelentene, ezért a munka elvégeztével ő is élményekkel telve térhet haza.
– Kertes házban laknak?
– Társasházban lakunk, hétvégi programjainkat is úgy szervezzük, hogy mindenki megtalálja a neki való foglalatosságot. Általában ismerősökkel, barátokkal jövünk össze: Szülők és gyerekek kapcsolódnak ki így együtt. Nyaranta látogatunk el az anyai nagyszülőkhöz hosszabb időre, mivel ők elég távol, Veszprémben laknak. Mikor még kisebbek voltak a gyerekek, előfordult, hogy az egész vakációt ott töltötték. Jobb lenne, ha közelebb lennének ők is, de idővel megszokja az ember a távolságot, a rengeteg tennivaló és a munka nem nagyon sok szabad időt hagy számunkra. Férjem szülei gyakrabban láthatják az unokákat, Szegeden élnek.
– Hogyan telnek a családi nyaralások?
– Régebben többször látogattunk el Mártélyra, a cég üdülőjébe, mely Hódmezővásárhelytől található 30-40 kilométerre. Ez egy kisebb nyaraló, de kellemes és családcentrikus. Pár éve Baján nyaraltunk, szintén az áramszolgáltató által igénybe vehető üdülőközpontban, amely a városban, a Petőfi-szigeten található. Hát elmondhatom, különlegesen jól éreztük magunkat. Ott igazán kipihenhettük az egész éves fáradalmakat, nyugodt és csendes vakációnk volt. Reggel korán a férjem kiment horgászni, a gyerekek ébredéskor utánamentek, miközben én bevásároltam. Egész délelőttöket töltöttünk a strandon, a délutánok pedig szintén pihenéssel és kellemes családi sétákkal teltek el. A környezet is gyönyörű és közben megismerkedhettünk a város nevezetességeivel is.
Ebben az évben Ausztriát céloztuk meg kikapcsolódás szempontjából. Külön családi vállalkozás lesz, a gyerekek már nagyon várják.

- lyv -
(Forrás: "forró drót" újság 11. évf. 5.sz.)Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...