< />
2015. december 2.

DEMASZ Hírek

Mi lesz veletek ÁSZ-osok?

Áramszolgáltatás: itt sem lehet büntetlenül kivenni a rendszerből a pénzt……

Jelenleg a multinacionális társaságok tulajdonában állnak a hazai áramszolgáltatók (akik a kialakult gazdasági és politikai helyzetben) nagy valószínűség szerint a közeljövőben ki fognak vonulni a hazai piacról!?

Ezzel egy átlagos (pl. nyugat-európai) szituációban elvileg a munkavállalóknak sok teendőjük és sok problémájuk nem is lenne, de Mi, munkavállalók nem felejthetjük el, hogy mindezt most, 2015/2016 táján, a mai Magyarország gazdasági és politikai „áldásai” közepette éljük meg. Ma, Magyarországon a szociális párbeszéd hiányáról és az érdekegyeztetés ellehetetlenítéséről beszélünk.

A nálunk fejlettebbnek mondott (és valljuk meg őszintén, az is) demokratikus országokban, mint pl. a skandináv országok, vagy a nyugat-európai országokban a munkavállalók hasonló helyzetben örömtáncot lejtenének. Nekünk nem sok kedvünk van jelenleg táncolni. Sőt….

Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a rezsicsökkentés oltárán feláldozzák-e a több, mint 100 éves szakmakultúránkat, a magas színvonalú szolgáltatási rendszerünket, és az ezt biztosító munkavállalókat, az Ők munka-, lét-, és anyagi biztonságát. Mert illúzióink ne legyenek, ezek a döntések nem szakmai érvek mentén lesznek meghozva, hanem politikai érdekek alapján születnek majd meg. Ezek pedig mostanában a rövidtávú célokban mutatkoznak meg.

Az áramszolgáltatás – mint iparág – nem értelmezhető rövid távú célokban megfogalmazva. Ez a nagy múltú rendszer kb. 1000 milliárd forintos vagyont képvisel. Sok évtized munkájával felépített, szakmailag európai és ezáltal világszinten is magas szakmai színvonalú és üzembiztonságú rendszer, melynek most folyik a kivéreztetés és a „rezsiharc” ma már érezhetően veszélyezteti az ellátásbiztonságot.

Az itt befektetett pénzek sok év alatt, esetleg évtizedek alatt térülnek meg. Itt nem lehet rövid távú döntések mentén átalakítani, vagy stratégiát kialakítani, esetleg váltani. Egy jó hálózati szerelő az iskolapadból kikerülve, kb. 10 év múlva lesz teljes értékű szerelő, miközben elvégez további 10-15 szakmai továbbképzést.

És van egy másik probléma is ezzel a rendszerrel…. mégpedig az, hogy ez csak rendszerszinten működik! Minden pillanatban ugyanannyi villanyt kell termeli, szállítani, elosztani, mint amennyit a fogyasztók éppen fogyasztanak, mert különben a rendszer összeomlik.

Ezért célszerű az egészet egyben tartani, kezelni, működtetni. EGYBEN, mert ez EGY RENDSZER!

Bennünket nem az foglalkoztat elsősorban, hogy a rezsicsökkentés, mint politikai eszköz eléri vagy nem éri le a célját, hanem az, hogy ez a változás milyen hatással lesz a villamos-energia rendszerre és az ott dolgozókra. Az aggaszt bennünket, hogy vajon meddig lehet még büntetlenül pénzt kivenni a rendszerből.
Mert jelenleg ez történik.

A multi (az ő szempontjából teljesen jogosan és észszerűen) menti a menthetőt, kiveszi a pénzét, nem költ annyit hálózati karbantartásra, nem fejleszt, leépíti, csökkenti a létszámot, nem fejleszti a humán erőforrásait, mint korábban.

Sok laikus kérdezi tőlem, hogy ez miért baj, hiszen van villany, nem?

Igen van, szoktam mondani, de olyan ez, mint amikor egy új jó állapotú kocsinál nem megyek el az olajcserére a szervizbe, és ráadásul még olcsó pancsolt üzemanyagot is tankolok bele. Nem történik a kocsival semmi…. egy darabig. Csakhogy a „spórolás” kocsi értékéhez képest elenyésző lesz, ami viszont később nagyon sokba kerülhet, mert a kocsi hamar el fog romlani.

Az energiatermelésben és szolgáltatásban sem lehet büntetlenül kivenni a rendszerből a pénzt.

Szükség van a fejlesztésekre, a karbantartásra, és nagy szükség van a rendszert működtető EMBERekre, mert nélkülük nem megy. Jelenleg évek óta tart az elvándorlás, a létszámcsökkentés/csökkenés, nincs szakember utánpótlás-, képzés, nevelés, és nincs megbecsülés.

Ebben a helyzetben, a rezsicsökkentés egy határozott politikai cél, mi MUNKVÁLLALÓK pedig úgy érezzük – jó esetben is – csak másodlagos szempont lehetünk! Nem látjuk a döntések mögött azt a szakmai hozzáértést, ami a rendszerszintű működéshez elengedhetetlenül szükséges.

Csak nehogy úgy járjunk, mint az a bizonyos gépkocsi a példában, mert akkor még az unokáink is ezt a „spórolást” fogják nyögni.


BECSÜLJÜK MEG ezt a magas színvonalú rendszerünket, és az ezt működtető SZAKEMBEREKET, MERT ma már, HA NINCS VILLANY, MINDEN MEGÁLL!


Nagy Sándor

DÉMÁSZ Szakszervezet

Vezető Elnök

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...