< />
Szerző: Pataki Mária Éva
2015. június 24.

DEMASZ Hírek

Megvan a 2015-ös bérmegállapodás a DÉMÁSZ-nál

Tartalmát tekintve ez egy 2,5 %-os éves alapbérfejlesztés. Ezen belül 0,8%-os általános alapbérfejlesztés, melyet 2015. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal vezetnek be. A két fél abban is megállapodott, ha az idei infláció meghaladja a 0,8%-ot, akkor a munkáltató a tényleges infláció és a 0,8%-os béremelés különbözetével korrigálja az alapbéreket, 2016. január 1-jétől. Ezen felül 2015 során a munkáltatói jogkört gyakorlók döntései alapján differenciált bérfejlesztés valósul meg, melynek átlagos alapbér-fejlesztési hatása 1,7%. Ráadásként EBITDA-eredménytől függően további tárgyalások után egy úgynevezett extra bónusz (pulykapénz) kifizetésről is döntöttek. A megállapodás egyik fontos, minden munkavállalót egyformán érintő eleme a 2015. augusztus 1-jétől életbelépő magán egészségbiztosítás.

A DÉMÁSZ Szakszervezet a megállapodásban rögzítetteken túl létszámkérdésekben is szeretett volna megegyezni. A munkáltató a jelenlegi politikai helyzetre hivatkozva megállapodásban garantálva nem vállalta a létszám rögzítését, de az idei évben nem tervez leépítést. Pontosabban fogalmazva, tervezni nem tervezi, de ha erre törvényi változás kényszeríti, akkor meglépi, az érdekképviseletekkel folytatott egyeztetés után. A “Szociális Megállapodás” meghosszabbítására sincs lehetőség, az előbb említett jogszabályi bizonytalanságra apellálva.

Egyértelműen kijelenthetjük, hosszú út van mögöttünk, de várhatóan előttünk is. Ami biztos, hogy eredményt elérni kizárólag kemény munkával lehet, és ezt még akkor is el kell ismernie mindenkinek, ha a tárgyalóasztal mellett „kiharcolt” bérfejlesztés mértéke, azaz maga az eredmény számai alacsonynak tűnhetnek.

A munkáltató folyamatosan a törvényi változások esetlegesen kedvezőtlen hatására hivatkozva nem foglal állást több kérdésben sem. Nehezen érthető, ha nincs előre megfontolt, rossz szándék, akkor a rendkívül magas osztalék kifizetése ellenére miért nincs minimális szintű elköteleződés, felelősség-, vagy kockázatvállalás.

Olyan állapotok uralkodnak, melyben a minden szinten elkötelezetten, kitartóan és elszántan dolgozó tisztségviselők feladata egyre nehezebb, az érdekvédelmi munka egyre több energiát emészt fel. Ebben a helyzetben a tagszervezés fontosságát utolérte, vagy talán meg is előzte a tagok és az eddig elért eredmények (üdülés, rekreáció, közösséget összetartó rendezvények, sporttámogatás stb.) megtartása. Belegondolni is sok, mennyi munka vár még ránk.

Fontos a tagok meghallgatása, hiszen mindenkinek jogában áll véleményezni, bírálni, kritizálni a hosszú vajúdást követően megszületett megállapodást. Egyúttal fontos velük éreztetni azt, hogy akkor is győzelem, ha apró. Az is lehet nyereség, ha nincs veszteség és a nagy dolgok is kis ügyekkel kezdődnek.

A DÉMÁSZ Szakszervezet vezető tisztségviselőinek munkáján kívül még hálás köszönet Téglás József EVDSZ elnökhelyettesnek, aki a 2015-ös bérmegállapodás létrejöttéhez tevékenyen hozzájárult.

Szakszervezetünk célja, hogy munkája hatékonyságán javítson.

Tisztelt Elnökhelyettes Úr!

Szívesen látjuk, tisztelettel várjuk máskor is, hisz mindannyian tudjuk:

EGYÜTT - mindig, minden körülmények között - ERŐSEBBEK VAGYUNK!

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...