< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

Id. Wollner Pál 80 éves koráig dolgozott az iparágban

Idősebb Wollner Pálnak egyetlen egy munkahelye volt az ipari tanulós évektől kezdve egészen nyugdíjba vonulásáig, a Dél-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat (DÉMÁSZ). Hű volt a céghez és hű volt az iparághoz. Nyugdíjazása után munkát vállalt ott, ahol fia, ifjabb Wollner Pál is dolgozik, a Paksi Atomerőmű Rt.-nél, és nyolcvanéves koráig, amíg az egészségügyi szabályok megengedték, ott dolgozott. 63 évet töltött munkával a villamosiparban. Hódmezővásárhelyen él.

- Hogyan és mikor állt először munkába?

- Gimnáziumba jártam, de nem voltam valami jó tanuló. Édesapám egyszer ezt megelégelte, és 24 órányi gondolkodási időt adott, hogy válasszak egy szakmát, amiben dolgozni akarok. A barátom villanyszerelőként dolgozott egy üzletben, és hogy mellette legyek, ezt a szakmát választottam. Nem minden úgy sikerült, ahogy akkor elképzeltem, de azzal a barátommal a mai napig is tartom a kapcsolatot, nemrég járt nálam. 1933-ban villanyszerelő tanulóként vettek fel Hódmezővásárhelyen a DÉMÁSZ-hoz, és 45 évig, a nyugdíjazásomig ott dolgoztam. Közben besoroztak katonának, majd munkaszolgálatos lettem. Megjártam a koncentrációs tábort is, ahol két órán múlt az életem. Este 8 órakor ki akartak végezni bennünket, de 6-kor bejöttek az amerikaiak, és így megmenekültünk. 1945-ben kerültem vissza Hódmezővásárhelyre, 1950-től voltam művezető a villamos üzemvitelen, egészen nyugdíjba vonulásomig. Munkámat mindig elismerték, 45 éves szolgálatomért arany pecsétgyűrűt kaptam, és a 100 éves villamossági emlékérem mellett sok más kitüntetésben is részesültem.

- Hogyan került Paksra?

- Én a DÉMÁSZ agitálására mentem Paksra, egy hónapra, amiből aztán 15 év lett. Pali fiammal egy napon kerültünk az atomerőműbe. Előbb a villamos üzemvitelen, majd a folyamatirányításnál dolgoztam felügyelő elektrikus munkakörben. Zömmel kint voltam a 400-as alállomáson, kb. négy évig főügyeletet láttam el. 80 éves koromban még ott dolgoztam, de a vállalat főorvosa egyszer csak közölte, hogy 80 év felett már nem alkalmazhatnak.

- A régi időkből milyen emlékezetes élményét idézné fel?

- 1948-ban egy négymázsás transzformátort akartunk levinni Hódmezővásárhely egyik legmagasabb épületének, a Fekete Sas Szállodának a padlásáról. Többen vittük, én elmentem egy rúdért, mialatt az egyik fiatalember a helyemre lépett. A következő percben már le is szakadt a lépcsőház, egészen a földszintig, és a fiatalember belehalt az esésbe a ránehezedő transzformátortól. Mivel egyforma ruhában voltunk, azt hitték én vagyok. Azt mondják, akinek halálhírét költik, hosszú életű lesz, most vagyok 87 éves.

- Mivel telnek a napjai mostanában?

- Sokat mozgok, dolgozom, sportolok, tornázom, sétálok, nem hagyom el magam. Minden nap eljárok úszni, és rendszeresen vezetek autót. Két fiam és öt unokám van. Pali a Paksi Atomerőműben vezető mérnök. Kisebbik fiam is villamos ember, egy érintésvédelmi mérésekkel foglalkozó kft. vezetője. Az ő családjával egy udvaron belül, kertes házban lakunk, de magam élek, feleségem két éve halt meg. A társasági életet a piaci találkozások és néhány régi barátom látogatása jelenti. Sok örömet ad a két gyönyörű kutyám, olyanok, mint a gyerekek, játékosak és ragaszkodók.

- Visszajár Paksra?

- Igen, szeptemberben, a legutóbbi villamos napon is voltam Pakson. Teljesen egymagam autóztam, kb. 350 km-t vezettem le. Szeretek autózni, nem fáradtam el. Mint a legidősebb nyugdíjast, mindig meghívnak az ünnepségekre, május elsején is voltam. Nagyon kedves invitálást kaptam az üzemviteli főosztály vezetőjétől, Süli Jánostól, a villamos napon is egész délelőtt velük voltam. Hetzmann Albert is rendkívül örült, amikor meglátott engem. Ahogy kiszálltam az autóból, már sokan a túloldalról kiabáltak, nem győztem köszöngetni. Egy-egy ilyen találkozás mindig pár évvel meghosszabbítja az életemet. Szerettem Pakson lenni, sokszor álmodom is, hogy Pakson vagyok és dolgozom.

- További jó erőt és jó egészséget kívánok Pali bácsinak!

Lovásziné Anna
(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 10.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...