< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

A vezetékes energiafelhasználók lillafüredi konferenciája

2003. január 1-jén életbe lépett a 2001. évi CX. törvény a villamos energia piacának részleges felszabadításáról.
A fogyasztók közül a feljogosítottak választhatnak, hogy a szabad piacon szerzik be az energiát, vagy közüzemi fogyasztók maradnak. Az először csak részleges piacnyitás fokozatosan, de hamarosan teljessé válik. Előbb-utóbb mindenkinek választania kell, mert minden fogyasztó, még a lakossági is, feljogosítottá lehet. Jövőre már ez lesz a helyzet a földgáz piacán is.

A Magyar Energiafogyasztók Szövetsége küldetésének - a szolgáltatók és a hatóság előtti érdekképviseleten kívül - fontos része az üzemi és intézményi energetikusok tájékoztatása és oktatása az energiagazdálkodásra vonatkozó jogi és pénzügyi feltételek változásairól. A X. országos konferenciáját is ennek jegyében rendezte meg a lillafüredi Palota Szállóban. A konferencia célja az volt, hogy a vállalkozások és intézmények gazdasági vezetői és energetikusai segítséget kapjanak a szabadpiacra lépés és a közüzemben maradás közötti választáshoz. Ennek megfelelően a konferencián az alábbi előadások hangzottak el:
Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára „Magyar energiapolitika az Európai Unió keretein belül” címmel tartott előadást. Lángfy Pál, a Magyar Energia Hivatal osztályvezetője a villamos energia és a földgáz piacának működési modelljét ismertette, Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnökhelyettese pedig a villamos energia piacának megnyitása utáni és a földgázpiac megnyitása előtti helyzetet vázolta. Ugyancsak az Energia Hivatal részéről Ollé József szakfőtanácsos, a szolgáltatók üzletszabályzataiban történő változásokról, Varró László vezető közgazdász pedig a piacnyitás indokainak elemzésén kívül, az árképzés és árképződés alapjairól, szabályairól beszélt. A Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese, dr. Gerse Károly a fogyasztók energiaellátásának biztonságát elemezte műszaki, kereskedelmi és jogi szempontból. Külön színfoltot jelentett a konferencia programjában dr. Popovics László és dr. Molnár Attila ügyvédek előadása arról, hogy hogyan illeszkednek a villamos energiára vonatkozó jogszabályok a magyar jogrendszerbe. Nagy érdeklődést kiváltó előadásukban jogelméleti szempontból elemezték a jogalkotás és jogalkalmazás korántsem problémamentes helyzetét.
Megszólaltak a piacra kilépett vagy piacra készülő fogyasztók is. Bobula András független szakértő előadásának címe „Fogyasztói stratégiák a villamosenergia-versenypiacra lépéshez”, dr. Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fóruma elnökéé „A versenyárakról és a feljogosított fogyasztók gyakorlati feladatairól” szólt. Nem kimondottan az energetikai piacnyitásról beszélt, de ahhoz is kapcsolódott Kádár Abának, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tiszteletbeli elnökének briliáns előadása az európai szabványok magyarországi alkalmazásáról.
Németh Lajos, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnöke fogadást adott a konferencia résztvevői részére, és ennek keretében adták át a 2002. évi Energiafogyasztók Díját a múlt évben leginkább fogyasztóbarát magatartást tanúsító áramszolgáltató és földgázszolgáltató társaságoknak.
A Magyar Energiafogyasztók Szövetsége először 1995 elején hirdetett versenyt az áramszolgáltató és a földgázszolgáltató társaságok részére az Energiafogyasztók Díjáért. A díj alapításának az volt a célja, hogy ezáltal is ösztönözzék a szolgáltatókat a fogyasztóbarát magatartásra: a rendszeres kapcsolattartás intézményesítésére, a fogyasztókkal való érintkezés jó értelemben vett üzleti jellegére, a fogyasztóknak szóló tájékoztatás rendszerességére, közérthetőségére és igénybevehetőségére, a fogyasztói panaszok korrekt és humánus elintézésére, valamint nem utolsó sorban a folyamatosan jó minőségű, biztonságos energiaszolgáltatásra.
A piacjellegű kapcsolatokban az eladót saját üzleti érdekei is sarkallják az ilyen magatartásra. A fogyasztók érdekképviselete úgy gondolta, hogy a mostanáig monopóliumot élvező szolgáltatóknál piac hiányában a díj elnyerhetősége jelenthet ösztönzést ennek irányába. Amióta pedig az energetikai piacnyitásra készülve a szolgáltatóknak elsőrendű érdekévé vált, hogy fogyasztóbarát üzleti magatartásukkal a piac megnyitása után is megtartsák fogyasztóikat, a díj számukra fel is értékelődött.
A díjat minden év elején a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, a Vezetékes Energiafelhasználók Szövetsége, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és az Energia Klub küldötteiből alakult kuratórium ítéli oda a szolgáltatók előző évi tevékenysége és eredményei alapján. Amióta a Magyar Energia Hivatal tudományos módszerekkel évente végeztet elégedettségi vizsgálatot a villamos energia és a földgáz fogyasztói körében, és az összegyűjtött véleményeket a matematikai statisztika módszereivel értékeli, a kuratórium ennek eredményeire is támaszkodik.

A díj korábbi nyertesei:
1995-ben a DÉDÁSZ Rt. és a DÉGÁZ Rt.,
1996-ban a DÉMÁSZ Rt. és a KÖGÁZ Rt.,
1997-ben a DÉMÁSZ Rt. és a KÖGÁZ Rt.,
1998-ban az ÉDÁSZ Rt. és a TIGÁZ Rt.,
1999-ben az ÉDÁSZ Rt. és a DDGÁZ Rt.,
2000-ben az ÉDÁSZ Rt. és az ÉGÁZ Rt.,
2001-ben a DÉMÁSZ és az ÉGÁZ Rt.

Lillafüreden a 2002. évi díjat: egy-egy pompás Zsolnay porcelánvázát és a mezőkövesdi matyó hímzőművész által készített díszoklevelet ismét a Dél-Magyar-országi Áramszolgáltató Rt. vezérigazgatója, Dervarics Attila, és a Déldunántúli Gázszolgáltató Rt. vezérigazgatója, Hasenauer András vehette át Hatvani Györgytől, az energetikáért felelős helyettes államtitkártól. Gratulálunk!
Porpáczy Dezső alelnök
Magyar Energiafogyasztók Szövetsége

(Forrás: "forró drót" újság 9. évf. 7-8.sz.)



Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...