< />
2008. augusztus 5.

DEMASZ Hírek

A DÉMÁSZ Nyrt. és a FŐGÁZ Rt. kapta a 2005. évi Energiafogyasztók Díját

XIII. Országos Konferenciáját Kecskeméten tartotta a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége 2006. május 8 - 11. között. Az elhangzott előadások az energia szabadpiacán szerzett tapasztalatokról és a formálódó új villamosenergia- és földgáz-piaci modellekről szóltak.
Az előadások anyagai a konferenciát támogató Kecskeméti Termostar Kft. honlapján (www.termostar.hu) és az Energia Központ Kht. honlapján (www.energiakozpont.hu) megtalálhatók.
Németh Lajos, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnöke a konferencián nyújtotta át a 2005. évi Energiafogyasztók Díját a kuratórium szerint leginkább fogyasztóbarát magatartást tanúsító energiaszolgáltatóknak.
Az Energiafogyasztók Díjának kuratóriuma már többször állt nehéz döntés előtt. Többször előfordult ugyanis, hogy a Magyar Energia Hivatal által elrendelt fogyasztói elégedettség-vizsgálat alig mutatott ki különbséget a legtöbb jó pontot szerzett szolgáltatók között. A különbség nem egyszer a vizsgálat módszeréből következő hibahatáron belül volt, és ezért a pontozás szerinti sorrendet nem lehetett döntő körülménynek tekinteni. A 2005. évre vonatkozó vizsgálat során azonban nem ez volt a helyzet. A földgázszolgáltató társaságok közül a Fővárosi Gázművek Rt., az áramszolgáltatók közül pedig a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Rt. teljesen egyértelműen és szignifikánsan a legtöbb jó megítélést kapta fogyasztóitól. A kuratórium ezért úgy döntött, hogy a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége az Energiafogyasztók Díját a 2005. évi teljesítmények alapján a földgázszolgáltató társaságok közül a FŐGÁZ Rt.-nek, az áramszolgáltató társaságok közül a DÉMÁSZ Rt.-nek adományozza.
A fogyasztói elégedettségi vizsgálatokról szóló részletes jelentés elemzése során, de még inkább az elégedettségi kérdőívek tartalmának meghatározása során azt tapasztaljuk, hogy a FŐGÁZ Rt. és a DÉMÁSZ Rt. azok a szolgáltatók, amelyek a leginkább tudnak a fogyasztók szemével is tekinteni saját magukra. Ez bizonyára nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a leginkább elégedetten a FŐGÁZ és a DÉMÁSZ fogyasztói nyilatkoztak szolgáltatójuk munkájáról.
Tudnunk kell, hogy a fogyasztók elégedettségének vizsgálata során a szolgáltatónak mindig csak a saját fogyasztóival kialakított viszonyát tudjuk vizsgálni, ami azt jelenti, hogy ezek a pontszámok nem határozzák meg a szolgáltatók egymáshoz viszonyított rangsorát, hanem azt mutatják, hogy egy szolgáltató mennyire tud megfelelni a saját fogyasztói elvárásainak.
Az Energiafogyasztók Díja kuratóriuma szerint a saját fogyasztók elégedettsége az egyik leglényegesebb szempont a díj odaítélése során, de a kuratórium tekintettel van a Magyar Energia Hivatal által figyelt minőségi mutatókra is, amikre a laikus fogyasztók között végzett vizsgálat nem tud rámutatni. Ilyenek pl. az illető szolgáltató ellen benyújtott jogos panaszok száma, a Hivatal által előírt garantált szolgáltatások és a szolgáltatás minőségi mutatóinak alakulása, stb. Olyan dolgokra is figyelünk, amikre egyik hivatalosan előírt statisztika sincs tekintettel, de befolyással lehetnek egy-egy szolgáltató megítélésre. Ilyen pl. jelen esetben az, hogy a FŐGÁZ a budapesti kerületi önkormányzatokkal összefogva megtalálta annak a módját, hogy a lakossági fogyasztók gázhoz juttatásának a segítése fogyasztóbarát, és egyúttal a szolgáltató társaság számára üzletileg is hasznot hajtó dolog legyen.
A DÉMÁSZ esetében pedig fel kell figyelnünk arra, hogy az idén az eddigi tizenegyből már a hatodik alkalommal nyeri el az Energiafogyasztók Díját. Az eddigi nyertesek:

1995: DÉDÁSZ Rt. és DÉGÁZ Rt.
1996: DÉMÁSZ Rt. és KÖGÁZ Rt.
1997: DÉMÁSZ Rt. és KÖGÁZ Rt.
1998: ÉDÁSZ Rt. és TIGÁZ Rt.
1999: ÉDÁSZ Rt. és DDGÁZ Rt.
2000: ÉDÁSZ Rt. és ÉGÁZ Rt.
2001: DÉMÁSZ Rt. és ÉGÁZ Rt.
2002: DÉMÁSZ Rt. és DDGÁZ Rt.
2003: DÉMÁSZ Rt. és ÉGÁZ Rt.
2004: ÉMÁSZ Rt. és TIGÁZ Rt.
2005: DÉMÁSZ Rt. és FŐGÁZ Rt.
A szolgáltató fogyasztóbarát, vagy fogyasztóbarátnak éppen nem nevezhető magatartása természetesen a szolgáltató dolgozóinak munkája által nyilvánul meg, de hogy ez a dolgozókra általánosan jellemző legyen, ahhoz elengedhetetlen a társaság felső vezetésének a mentalitása, a munkatársaknak ilyen értelemben vett ösztönzése, irányítása. Ilyen felső vezetőnek ismertük meg egy évtizednél is hoszszabb munkakapcsolatunk során a DÉMÁSZ Rt. volt elnök-vezérigazgatóját, Dervarics Attilát. Vezetése alatt a DÉMÁSZ Rt. ötször kapta meg az Energiafogyasztók Díját, és ez a mostani hatodik alkalom is jórészt még az ő vezetése által kialakított vállalati magatartásnak az eredménye. Ezért a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének elnöksége úgy döntött, hogy évszám megjelölése nélkül Dervarics Attila úrnak is az Energiafogyasztók Díját adományozza.
Így dr. Vasanits Dezső, a FŐGÁZ Rt. elnök-vezérigazgatója, valamint Jacques Pithois, a DÉMÁSZ Nyrt. új vezérigazgatója mellett Dervarics Attila a DÉMÁSZ Rt. korábbi elnök-vezérigazgatója is átvehette a díjat szimbolizáló vázát.
Gratulálunk!

(Forrás: "forró drót" újság 12. évf. 6.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...