< />
Szerző: -E-
2009. július 9.

DEDASZ Hírek

Sokoldalú, felkészült elnök

Nyers Jánost választották meg a DÉDÁSZ Szakszervezet elnökének. Ezt a tisztséget 2007. január 1-jétől tölti be.
Pécsen még a cég Rákóczi úti székházában beszélgetünk vele, ugyanis a szakszervezet is új helyre költözik, a Malomvölgyi út 2. szám alá.

- Gratulálunk elnökké választásodhoz! Munkádhoz sok sikert kívánunk!
- Köszönöm a jókívánságokat, igyekszem az elvárásoknak mindenben megfelelni.

- Mondd, milyen összetételű tagságot "örököltél”?
- Csak elismerően tudok róluk beszélni. A szervezettség jónak mondható, fizikai és szellemi dolgozók is vannak sorainkban.

- Jelenleg melyek a legfontosabb feladatok?
- Az E.ON Déldunántúli Áramszolgáltató Zrt.-nél zajló átszervezéseket követni kell szakszervezeti oldalról, és a tagszervezésre nagyobb gondot kell fordítanunk. 2007-ben tisztújításra is fel kell készülnünk, az átalakult szervezeteknél üzemi tanács választásra kerül sor.

- Régóta szakszervezeti területen tevékenykedsz. Véleményed szerint mikor tudja a feladatát jól ellátni a szakszervezeti vezető?
- Naprakész információkkal kell rendelkeznie a társaságnál jelentkező aktuális problémákról. A megoldás keresésében pedig támaszkodnia kell a szakszervezeti tagságra és a választott tisztségviselőkre.

- Munkádat ki segíti?
- A bizalmi testületre és a szakszervezeti bizottságra támaszkodhatok.

- Több funkciót is betöltesz a szakszervezeti elnöki teendőid mellett. Üzemi tanács elnöke vagy, a felügyelőbizottság munkájában is részt veszel. Hogyan tudod mindezek tükrében a munkavállalók érdekeit képviselni?
- Az érdekképviseleti munkában nagyon fontos, hogy a döntéshozatalhoz szükséges megfelelő információk a döntéshozó rendelkezésére álljanak. Tudni kell azt is, hogy a cég elképzelései, tervei hogyan, milyen módon befolyásolják a munkavállalók életét. A különböző funkciókba történő megválasztásom, illetve annak ellátása mind-mind a megoldáskeresésben előnyökkel szolgál.

A leköszönő elnök nyilatkozott döntésének okairól, további terveiről
Interjú Varga László
korábbi elnökkel
- 2000-ben lettél a DÉDÁSZ Szakszervezet elnöke és 2004-ben ismét bizalmáról biztosított a közösség. Jó munkád eredményeként 2001-ben a VDSZSZ 6. Országos Értekezletén Aranygyűrű kitüntetésben részesültél. A munkavállalók érdekében kifejtett tevékenységedről többször tudósítottunk a "forró drót” hasábjain. Mégis úgy döntöttél, hogy 2007-től megválsz tisztségedtől. Megkérdezhetjük, miért alakult így?
- Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy ha lehetséges, akkor korengedményes nyugdíjba vonulok. Úgy terveztem, hogy az E.ON-nál folyó Start II. projekt zárásáig mindenképpen maradok, de közbeszólt az új nyugdíjtörvény, mely alapján ha maradok, úgy minden negatív hatás elér. Ezért döntöttem a nyugdíj mellett, és egyben köszönöm a cégvezetésnek, hogy ezt a lehetőséget biztosították számomra, a majdnem 40 éves munkaviszonyom után.

- Kérlek, tájékoztass bennünket az elmúlt évek munkavállalókat érintő eredményeiről!
- Az elmúlt évek eredménye az új bérezési rendszer bevezetése, mely alapján minden munkavállaló az alapbéren felül 20%-os ösztönző juttatásban részesülhet az adott év teljesítménye tükrében. A munkavállaló teljesítményét évente kétszer értékeli a felettes vezetője és az alapján előleg kifizetésére a novemberi bérrel, az év zárásaként az elszámolásra pedig az áprilisi bérrel együtt kerül sor. Kiemelkedő eredménynek tekintjük - E.ON szinten létrejött, Start II.-vel kapcsolatos - a Foglalkoztatási megállapodást, mely rendezi a cégcsoporton belül maradók és az onnan kikerülők helyzetét is. Eredményesnek ítélem meg, amely valójában a 2007. végén lesz érzékelhető, a kétéves bérmegállapodást. Örülök annak, hogy az eddig elért eredményeink megtartásra kerültek.

- Mindannyiunk számára ismert volt az E.ON Csoport folyamatos átszervezése, átalakítása, a kft.-kbe való kiszervezés. Hogyan élte ezt meg a szakszervezet, milyen mértékben tudtatok együtt dolgozni a munkaadók képviselőivel?
- Nem volt könnyű helyzetben az érdekképviselet az át- és kiszervezések során, hiszen pl. a DÉDÁSZ Szakszervezet négy kft.-ben dolgozó tagjainak kötött bérmegállapodást, illetve kollektív szerződést. Nagymértékben könnyítette azonban az együttműködést az E.ON Érdekegyeztető Fórum, melynek kialakításában a DÉDÁSZ Szakszervezet is kezdeményező volt.
- Úgy tudjuk, megmarad a kapcsolatod a céggel.
- Valójában nem szakadok el a társaságtól, de a szakszervezettől sem, hiszen 2007. januártól csökkentett munkaidőben segítem a DÉDÁSZ Szakszervezet munkáját azokban az ügyekben, melyekre igényt tartanak.

- Ismereteink szerint nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is nyüzsgő, aktív ember vagy. Van-e konkrét elképzelésed arról, hogyan telnek jövőbeni napjaid?
- A cégnél töltött időn kívül szabadidőm remélhetőleg olvasással, pihenéssel, kirándulásokkal és horgászattal telik el és remélem, hogy továbbra is jó egészségben maradok.
Megragadom az alkalmat és megköszönöm mindenkinek, akik támogatták eddigi munkámat: a tagságnak, a DÉDÁSZ Szakszervezetnek, az E.ON Hungáriának és nem utolsó sorban a VDSZSZ-nek.

Nyers János villamosipari technikumot végzett, a PTE humán szervező szakon főiskolai diplomát szerzett. Korábbi beosztásai: Üzemeltetési technikus, ÜIK vezető, kirendeltségvezető, műszaki ellenőr, facility management koordinátor.
A DÉDÁSZ Szakszervezet Szakszervezeti Bizottság tagja, az üzemi tanács elnöke és a felügyelőbizottság munkavállalói képviselője. 1971 óta szakszervezeti tag, 1975 óta végez rendszeres szakszervezeti munkát, kezdetben mint bizalmi, majd a tagság az addigi munkája elismeréseként egyhangúan ÜSZB titkárnak választotta meg és 1985 óta tagja a szakszervezeti bizottságnak.
A Villamosenergia- és Gázipari Munkavállalók Szakszervezeti Szövetségének alapító tagja és képviselője.
2006-ban a VDSZSZ 6. Országos Értekezletén aranygyűrű kitüntetésben részesült.
Nős, feleségével él Szigetváron, két felnőtt gyerekével szoros kapcsolatban van.


Varga László 1949-ben született Pécsett. A DÉDÁSZ-nál 1969 óta dolgozott. Munkába állásától kezdve komoly érdeklődést mutatott dolgozótársai gondjainak, problémáinak megoldása iránt, ezért hamar bekapcsolódott az érdekvédelmi munkába. A szakszervezetben 1976 óta végzett különböző társadalmi megbízatást. Kezdetben bizalmi, majd VSZB-VSZT ifjúsági felelős. 1978. augusztus 1-je óta, miután elvégezte a szakszervezeti vezetőképzőt, függetlenített tisztségviselő lett, először szervezőtitkár, 1989-től elnökhelyettes. 2000. május 3-án a DÉDÁSZ Szakszervezet elnökének választották, majd 2004-ben ismét bizalmat kapott.
A dolgozók problémái iránti fogékonyság, a segítőkészség, a szervezőképesség jellemezték mindig is. Eredményes munkája alapján több elismerésben részesült.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...