< />
2007. november 12.

BESZ Hírek

Közös érdekek mentén Európa színpadán

Nicolas Katcharov (43) a bulgáriai Szófiában született, műszaki diplomáját pedig a franciaországi Limoges-i egyetemen szerezte. A fizikai tudományok terén PhD fokozattal rendelkezik, hat nyelven beszél. Mindig az energiaipar területén tevékenykedett. 1991-től előbb a Gaz de France kutatási és fejlesztési részlegénél dolgozott, majd nemzetközi projektfejlesztéssel foglalkozott az EDF GDF Services szervezeténél. 1998-tól az EDF délkelet-európai üzletfejlesztési tevékenységéért volt felelős. 2006 tavaszától a Budapesti Erőmű ZRt. üzleti vezérigazgató-helyettese és egyben igazgatóságának tagja lett.
Nős, két lánya van. A család nagyon jól érzi magát Budapesten, szeret itt élni. A cég életében bekövetkező változások miatt kevesebb időt tudnak együtt tölteni, de a család tagjai megértőek, s remélik, ez az állapot csak átmeneti lesz.
Budapest energiaellátásában vezető szerepet játszó, az EDF többségi tulajdonában levő Budapesti Erőmű ZRt. Igazgatósága 2007. szeptember elsejei hatállyal őt nevezte ki vezérigazgatónak, egyben megválasztotta az Igazgatóság új elnökének.

A Budapesti Erőmű ZRt. a Kelenföldi Erőmű, az Újpesti Erőmű, a Kispesti Erőmű és a Révész Fűtőmű üzemeiből áll. Előbbi három kombinált ciklusú termelő technológiát üzemeltet, melyek a közelmúltban létesültek, illetve kerültek felújításra, míg a fűtőművi telephely a távfűtés céljait szolgálja.
Az új elnök-vezérigazgató mindig is az energiaipar területén tevékenykedett, az erőműhöz 2006 májusában került, mint üzleti vezérigazgató-helyettes.
Számos elfoglaltsága ellenére szakított időt a beszélgetésre, elegáns irodájában közvetlenül és őszintén válaszolt kérdéseinkre. A fiatalos megjelenésű, energikus vezető általunk is üzen az olvasóknak: Hogyan látja az erőmű jelenlegi helyzetét, melyek azok a területek, ahol változtatás szükséges a közeljövőben és mindezt hogyan készül megvalósítani.

- Elnök úr, gratulálunk kinevezéséhez! Mit jelent önnek az elnök-vezérigazgatói tisztség annak tükrében, hogy már másfél éve vesz részt a Budapesti Erőmű ZRt. irányításában?
- Köszönöm a jókívánságokat. Nagy megtiszteltetésként élem meg azt, hogy egy neves 101 éves cég vezetője lehetek. A Budapesti Erőmű ZRt. az EDF Csoport fontos vállalata a kelet-közép-európai térségben, az energiaipar jelentős szereplője Magyarországon, és vezető energiatermelő Budapesten. Eddig a társaság működésének mintegy harminc százalékáért voltam felelős, ha tekintetbe vesszük, hogy a BE ZRt. tevékenységének egészében az üzleti terület viszonylag kisebb súlyt képviselt, mint a termelési terület. Jelenleg a teljes felelősség az enyém, ami személyes szempontból több munkát és "fehér éjszakákat” jelent számomra. Kinevezésem arra az időszakra esett, mikor a cég szabályozási és szerződéses környezetében változások következtek be. Ez valójában egy átalakulási program megvalósításának szükségességét jelenti, melynek irányítására, levezénylésére megbízást kaptam az EDF csoport vezetőitől. A folyamat során ki kell választani és meg kell tartani a bevált, jó hagyományokat, és módosítani kell azokon a dolgokon, melyek nem alkalmazkodnak a jövőbeni igényekhez.

- Kifejtené bővebben?
- A BE ZRt. vezetésében történt váltás alkalom arra is, hogy elkezdődjön maga a szervezeti átalakulás, átalakítás, melyet szeretnék minél szélesebb körben megismertetni, hiszen a tájékoztatás elengedhetetlen annak megértéséhez. Elsőként leszögezném, csakis építő jellegű, haladó szellemű változtatásokra kerül sor, nem söprünk le semmit az asztalról. A BE ZRt. üzemeltetési és karbantartási területének gyakorlata kiváló, és az átalakítás nem érinti mélyen a vállalat műszaki és termelési gyakorlatát. Fő célunk az, hogy javítsuk a kereskedelmi szakértelmet és a vállalat piacorientációját. Illetve mindent, ami ezzel együtt jár; gyorsabb reagálást biztosítsunk a piaci igények és termelési kapacitásaink között a várhatóan felmerülő igények kielégítése érdekében, mellyel egy időben világos és gyorsabb kommunikációt szeretnénk megvalósítani. Az erőmű az utóbbi tíz évben hosszú távú szerződések keretében működött, ami elég stabil üzleti viszonyokat és működési módot jelentett. A jövőben, a liberalizációs folyamat mélységének függvényében, - fel kell készülnünk egy még inkább a piac által szabályozott működésre. Olyan világban kell "napról napra” megélnünk és új képességeket kifejlesztenünk, ahol több a lehetőség és a kockázat. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, bizonyos szervezeti és szakmai változtatások szükségesek.

- A jelenlegi helyzetben hogyan látja a HTM-ek további sorsát?
- Mint minden hivatalos közleményben vagy megbeszélésen hangsúlyozzuk, véleményünk szerint a BE ZRt. hosszú távú szerződései, az úgynevezett HTM-ek nem tartalmaznak állami támogatást. Ezenkívül a BE ZRt. a legnagyobb nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelő Magyarországon, aki a nemrég üzembe helyezett és hosszú távú szerződéssel nem rendelkező Kelenföld 2 gőzturbina kivételével nem részesül az úgynevezett "kogen” pénzügyi támogatásban.
A magyarországi HTM-ek kívánatos jövőjét illetően a döntés nem az én területem. Biztos vagyok azonban abban, hogy a BE ZRt. helyzete kapcsolt energiatermelői jellege miatt nagyon speciális a többi olyan villamos energia termelőhöz képest, akiket a HTM kérdése érint. A BE ZRt. HTM-ekkel érintett erőművei kogenerációs egységek, első számú termékünk pedig - ennek érdekében korszerűsítettük erőműveinket - a hőenergia és nem a villamos energia, mely leegyszerűsítve "csak” a hőenergia mellékterméke. Európában köztudott, hogy egy kapcsoltan termelő erőmű esetében a villamos energia által hozott árbevétel teszi lehetővé a hőárak csökkentését. Jelenleg ezt próbáljuk tudatosítani a döntéshozókkal, a hatóságokkal és a brüsszeli versenyhivatallal. A BE ZRt. szempontjából nem lehetséges a villamos energia piacot liberalizálni a hőpiac jelentős és ebből következő módosítása nélkül, és ez nyilvánvalóan nem egyszerűen költségkérdés, hanem politikai kérdés is, hiszen a közszolgáltatás területét érinti.
Úgy gondoljuk, hogy lehetséges és talán a legtermészetesebb megoldás a BE ZRt. kapcsolt energiatermelési támogatására való jogosultságának elfogadása lenne. A kérdés jelenleg a gazdasági minisztérium válaszára vár, mely döntés a kapcsolt energiatermelés jogilag szabályozott jövőjéről szól, az új Villamos Energia Törvény keretén belül.

- Mennyiben érinti, érintheti ez a fogyasztókat?
- Országos szinten a BE ZRt.-nek elég kicsi, kevesebb, mint 3%-os a részesedése a villamos energia piacon, és a magyar villamosenergia-fogyasztók aligha érzékelnék számlájukon a BE ZRt. kapcsolt energia-támogatásának hatását. Ezzel szemben, ha a kapcsolt villamos energiát nem támogatják, a különbséget a budapesti hőfogyasztók részére szolgáltatott hőenergia árának felemelésével kellene ellensúlyozni. Tízmillió villamosenergia-fogyasztó kerülhet szembe 270 ezer budapesti hőenergia-fogyasztóval, ami egyértelműen szociális és politikai kérdés. Ez továbbá a távfűtés halálát jelentené, ami bizonyosan nem érdeke és célja a magyar és az európai hatóságoknak.

- Hogyan próbálnak hatni az energiaipar szereplőire?
- Érveink között szerepel, hogy vállalatunk az utóbbi tíz évben - a HTM-ek védő hatásának köszönhetően - 84 milliárd forintot ruházott be, melynek során a régi hőerőműveket a rendelkezésre álló legkorszerűbb technikával váltotta fel. Ezáltal jelentősen tisztább a levegő, alacsonyabb a zajküszöb és kevesebb földgázt kell fűtésre használni. A kapcsolt termelési technológiával Budapest gázfűtésének egyéves egyenértékét váltottuk ki, illetve megtakarítottunk egy évnyi CO2 kibocsátást is.
Eleget teszünk a hatóságok felkérésének és vizsgáljuk a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel meglévő szerződéseink EU kompatibilis módosításának lehetőségét.
Naponta tapasztaljuk, hogy a magyar HTM-ek ügye keretében nagy hangsúlyt és széles nyilvánosságot kap a villamos energia szektoron belüli, jelenleg 2 százalékos részesedésünk kérdése, amihez képest viszont elhanyagoltnak látszik Budapest távfűtési problémája, mely a főváros lakosságát, a környezetvédelmet és az energia-megtakarítást érinti. A távfűtés hosszú távú megvédésére csak egy lehetőség kínálkozik, mégpedig a feltételek megteremtése a hőenergia piac szélesítésére. Ez tudatos politikai támogatás nélkül nem lehetséges. Például a közigazgatási épületekben előnyben kellene részesíteni a távfűtést és - hűtést. A gázpiacon - amely elméletileg liberalizált - sincs valami rendben: mint az ország egyik legnagyobb fogyasztója, a BE ZRt. ugyanannyit fizet az általa fogyasztott gázért, mint az egyéni háztartási fogyasztók. Így a távfűtés gazdaságilag ellehetetlenülhet.
További kapcsolatokat keresünk az önkormányzatokkal és a Főtávval, megoldást keresve arra, hogy a végfelhasználó elfogadható ár ellenében részesüljön a legjobb szolgáltatásból. Közös fejlesztéseket kell lebonyolítanunk a hőenergia-piac eredményesebb működése és fejlődése érdekében. A távfűtést mint környezetbarát és hatékony megoldást támogatja az Európai Bizottság, és azt hiszem, hogy Budapesten nekünk is magunkévá kellene tennünk ezt a gondolkodásmódot. El tudja-e képzelni Budapestet úgy, hogy minden egyes épületen és házon kémény füstöl?
A HTM-ek jogszabályi úton történő megszűnése esetén, ha nem találunk alternatív megoldást beruházásaink finanszírozásának biztosítására, jogi problémák merülnek fel a kereskedelmi szerződések megszegése és a beruházás-védelmi kötelezettségek be nem tartása miatt, és természetesen kártérítést fogunk kérni az államtól.

- A munkavállalók mennyiben érzékelik a változásokat?
- Az elkövetkezendő szervezet-átalakítás a munkavállalók részvételével történik. Célunk az, hogy a dolgozók is észrevegyék és kísérjék figyelemmel, ami történik körülöttük. Ennek érdekében arra törekszem, hogy a vállalaton belül javuljon a kommunikáció, és a tájékoztatás szélesebb körű legyen. Az erőmű üzemeiben dolgozó munkavállaló is tudja és érezze a piacon történő változásokat. Igyekszem kollégáimmal személyesen is tudatni a várható folyamatokat. Bízom benne, hogy terveink megértésre találnak.

- Hogyan látja a menedzsment és a munkavállalók közötti kapcsolatot?
- Nagyon jónak, és remélem, még eredményesebbé válhat, hiszen ez célként jelenik meg. Ebben az érdekvédelemnek is nagy szerepe van. A szakszervezeti vezetőket is tájékoztattam a küszöbön álló változásokról, mert szeretném, ha a munkavállalói érdekképviseletek is bekapcsolódnának a munkába, hiszen közös a jövőnk is. Azon dolgozunk, hogy megvalósítsuk az egyéni és a közös érdekek összhangját. A munkavállalók és a cég érdeke mindenkor találkozzon!

Szociális juttatások a BE ZRt.-nél:

Érvényben van és végrehajtása jó ütemben halad a 2006-2007. évre vonatkozó Szociális Felelősségvállalási Megállapodásnak, mely a BE ZRt. és a munkavállalók érdekképviseletei között jött létre.

2007. január 1-jétől bevezették az egységes, béren kívüli juttatási kafetéria rendszert.

A szakszervezettel történt megállapodás alapján a munkatársak 2006. júliustól önsegélyező pénztári tagok lettek.

Nagyobb hangsúlyt helyeznek az egészségügyi szolgáltató rendszerre: kritikus betegségek szűrése, megelőzése.

Támogatja a cég a képzéseket, szakképzéseket, oktatásokat, sporttevékenységeket.

A külső kapcsolatok építése és ápolása folytatódik önkormányzati rendezvények támogatásával, segítségnyújtással hátrányos helyzetűek számára, különféle médiamegjelenésekkel.


Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...