< />
2008. augusztus 5.

BESZ Hírek

Energiatermelés - környezetkímélő módszerekkel

A Budapesti Erőmű Rt. (BE Rt.) 1906 óta termel villamos energiát, 1952 óta vesz részt Budapest távhőellátásában, jelenleg pedig a főváros területén működő legnagyobb energiatermelő társaság.
Öt telephelye az azokból ellátott fogyasztók közelében helyezkedik el, ezért a cég működésének kiemelt szempontja a környezetvédelem. A BE Rt.-nek alapvetően két terméke van. Az egyik a hő - ennek döntő hányada a távfűtési rendszerek számára szükséges forró víz (ez 140000 lakást és 1000 közintézményt érint), kisebb része pedig gőz, amellyel 35 létesítményt lát el. A másik termék a villamos energia, amelyet a BE Rt. az országos villamosenergia-rendszer és a fővárost ellátó ELMÛ-rendszer részére továbbít. A Társaság küldetése a budapesti távhőellátásban megszerzett 65 %-os piaci részesedésének megőrzése, növelése, és a hővel kapcsoltan villamos energia termelése.
A BE Rt. az 1990-es évek első felében megkezdett egy erőmű építési programot, aminek keretében korszerű, gáz-gőz körfolyamatú hőszolgáltató erőműveket létesít. A program első eleme a Kelenföldi Erőmű bővítése volt, itt 1995-ben egy 136 MW teljesítményű gázturbina lépett üzembe, hőhasznosító kazánnal. Az Újpesti Erőműben egy korszerű, 110 MW-os gáz-gőz hőszolgáltató erőmű kezdte meg üzemét 2002 februárjában. A Társaság jelenleg a harmadik új erőművét építi. A Kispesti Erőműben, egy szintén 110 MW-os gáz-gőz hőszolgáltató erőmű létesítése már az üzembe helyezési fázisában van, a kereskedelmi üzem idén nyáron kezdődik meg. A közelmúltban a Budapesti Erőmű Rt. a Kőbányai Erőműben a Prometheus Rt.-vel együtt projekt társaságban működő beruházást indított el, egy 16,5 MW-os gázturbinás gőzszolgáltató erőmű létesítésére és üzemeltetésére. Már előkészítette a Kelenföldi Erőmű további korszerűsítését; erőmű építései ütemében a megmaradó kazánjait felújítja, az elöregedett berendezéseit leállítja.
A gáz-gőz körfolyamatú kogenerációs technológia hasznosságának az alapja az, hogy az energiatermelés hatásfoka jobb, mintha a két terméket külön-külön technológiai rendszerben állítanánk elő, ami energiahordozó megtakarítást és környezetvédelmi előnyöket jelent az országnak és a fővárosnak, valamint lehetővé teszi versenyképes távhő-termelői árak kialakítását. Az új erőművek és berendezések világszínvonalúak, megfelelnek a kor műszaki követelményeinek, a ma elérhető legjobb technikát képviselik.
Erőmű ma már csak úgy építhető és üzemeltethető - különösen egy világvárosban -, ha a környezeti hatások minimálisak. Ezért a BE Rt. célkitűzése a program kezdete óta az, hogy a legkorszerűbb tüzelőberendezéssel rendelkező termelő egységeket telepítse, megmaradó kazánjait is felújítsa, azokat is modern égőkkel lássa el. Ezért minden projekt a legszigorúbb nyugat-európai előírásokat követelte a szállítóktól. A legfontosabb paraméter a nitrogén-oxidok emissziója, hiszen ez közvetlenül befolyásolja a levegő minőségét az erőművek környezetében. A fejlesztések eredményeként ez minden berendezés esetében kisebb az új, EU konform hazai jogszabály szerint, a 2005-től ill. 2008-tól hatályos technológiai határértékeknél. Külön is meg kell említeni, hogy a legtöbbet üzemelő és termelő gázturbinák emissziója 20-30 %-kal van a határérték alatt. Az erőművek másodlagos és tartalék-tüzelőanyaga a kénszegény tüzelőolaj és az alacsony kéntartalmú fűtőolaj. Ezek használata során a kén-dioxid emisszió szintén kisebb a rendelet szerinti technológiai határértékeknél. Az erőműfejlesztések eredménye így abban is megmutatkozik, hogy a kibocsátott légszennyező anyagok mennyisége minden üzemállapotban jóval kisebb a korábbinál, a nagyobb mennyiségű energiatermelés mellett.
Emissziós szempontból ma már vizsgálni kell az alkalmazott technológia szén-dioxid kibocsátását is, tekintettel az EU és Magyarország emisszió-csökkentési kötelezettségvállalására, továbbá az új, hatályos EU-direktíva alapján 2004-ben kialakítandó hazai kibocsátás-kereskedelmi rendszerre. A gáz-gőz körfolyamatú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő technológia alkalmazása a jó hatásfok miatt Magyarországon is fontos eszköze lesz a CO2 emiszszió-csökkentési vállalások teljesítésének. A BE Rt. erőművei jelenleg mintegy 20 %-kal, 300000 tonnával kevesebb CO2 kibocsátást okoznak évente, mintha a két terméket külön-külön technológiai rendszerben állítanánk elő. Ez a megtakarítás a fejlesztési program befejezése után évi mintegy 33 %, 500000 tonna lesz.
A BE Rt. az iparágban egyedülálló módon környezeti kármentesítési programot hajt végre, tulajdonosi megállapodások alapján. Ennek lényege az, hogy az 1998-ban végzett részletes környezeti állapotfelmérés során feltárt, a korábbi üzemeltetési időszakokban bekövetkezett, elsősorban olajos talajszennyeződéseket különböző technológiával (talajcsere, enzimes talajkezelés) felszámolja. A többéves projekt során eddig már négy telephely mentesítése fejeződött be, az ötödikre pedig 2004-ben kerül sor.
A Társaság ISO 14001 szerinti, tanúsított Környezetközpontú Irányítási Rendszert működtet, ami biztosítja egész tevékenységére nézve a megfelelőséget a mindenkori környezetvédelmi követelményeknek. Nagy hangsúlyt fektet a nyilvánosságra, a tájékoztatásra. Az iparágban elsőként adott ki tevékenységéről Környezetvédelmi Jelentést az 1998. évről, 2001 óta pedig Fenntarthatósági Jelentést készít minden évben. Jelentéseiért 2001-ben és 2003-ban Közép-európai Környezeti Jelentés-Díjat kapott. A BE Rt. 2000 óta ezeket a jelentéseket független „zöld” szervezettel minősítteti, ezzel is biztosítja a közvélemény számára a közölt információk teljeskörűségét és hitelességét.

Rudolf Viktor főmérnök, BE Rt.
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 4.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...