< />
2010. november 11.

AHMSZ Hírek

Szolidaritásból példás

Örök igazság: bajban tudja meg az ember, hogy ki az igazi barát. De ahhoz, hogy a bajba jutott – néhány száz emberért – több millióan megmozdulnak és segítő kezet nyújtanak az több, mint baráti; az példaértékű. 2010. október 4-e, több módon is beírta magát Magyarország neves napjai közé. Sajnos, ez a nap is hírnevet szerzett. Nem csak az országunk, de az egész világ felkapta a fejét, a vörösiszap-katasztrófát sújtó hírre, mely Kolontárt, Devecsert és a környező falvakat érintette.

2010. október 4-e az összefogás, a szolidaritás, az önzetlenség napja lett országszerte, de talán az egész világon.
E szörnyű katasztrófának kellett bekövetkeznie, hogy megmutassuk ez az ország nem csak a széthúzás, a pártok közötti marakodás, a fosztogatás országa.

2010. október 4-e felszínre hozta az EMBERT.

Az embert, aki ha látja, hogy embertársa bajban van, félre téve önös buját-baját, akkor erejéhez mérten megy és segít.
E társadalmi összefogás, lefényképezett mása valósult meg, ezekben a napokban, a villamosenergia-iparban, a Bakonyi Erőmű Zrt. területén és a közvetlen munkatársak körében is.

Részvénytársaságunknál három kollégánkat érintette súlyosan a vörösiszap-katasztrófa. Leggyorsabban talán a károsultak közvetlen munkatársai mozdultak meg. Amint levonult az ár, a munkatársak autóba szálltak és mentek menteni, amit csak lehetett, de sajnos nem sok mindent lehetett megmenteni a vörös iszap martalékából.

Gyorsan és eredményesen kezdeményeztük a gyűjtést, az Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete nevében is. Szakszervezeti hovatartozástól függetlenül szólítottuk meg a munkatársakat, kérve segítségüket, adakozásukat.
Ezzel egy időben kezdeményezéssel éltünk az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) irányában is, kérve az iparági kollégák segítségét is.
Természetesen szakszervezetünk – anyagi lehetőségeihez mérten – gyorssegélyben részesítette tagjainkat.

Nemes gesztust, a segítségnyújtás dicséretes példáját tapasztaltuk a munkáltató részéről is. A központi segélyalapba adományozott összegen felül, minden segítséget megadott a bajba jutott munkavállalóknak, hogy átvészeljék az elkövetkezendő néhány hónapot.

Miközben helyben – a szakszervezeti bizalmiak közreműködésével – gyűltek az adományok, az EVDSZ a szövetségi ülésen úgy döntött, hogy megelőlegezi a segélyt a bajba jutott tagjai részére, mondván: Kétszer ad, ki gyorsan ad.

Mivel, a közelmúltban már volt az iparágat érintő katasztrófa, sajnos volt tapasztalat, amit hasznosíthattunk, jelen esetben is. Az árvízkárosultakra kidolgozott kritériumoknak megfelelően egyhangúan megszavazta a szövetség a segítségnyújtás módját és mértékét is.

Kissé talán megilletődve, de nagyon jó érzéssel vettem tudomásul a szövetség döntését, hisz ismét bebizonyosodott, hogy szakszervezetünk alappillére a szolidaritás, jelen van és ha kell, tudunk élni vele. Hasonlóként éreztek a vörösiszap-katasztrófában érintett szakszervezeti tagjaink is, akik ezt el is mondták, október 22-én, mikor hivatalos keretek között átnyújtottuk az EVDSZ, a szakszervezetünk és a munkatársak által adományozott összegeket.

A hivatalos átadást követő beszélgetés közben, amelyen részt vett Németh Frigyes vezérigazgató is, elmondták, miként élték meg a tragédiát és miként tapasztalták meg a szolidaritás, az önzetlenség minden formáját. A beszélgetés kapcsán, ahogy szakszervezetünk, úgy a vezérigazgató úr is további támogatásáról biztosította szakszervezeti tagjainkat.


Végezetül, a bajba jutott szakszervezeti tagjaink nevében és kérésüknek megfelelően, ezúttal is köszönetüket, hálájukat szeretném tolmácsolni, a Bakonyi Erőmű kollektívájának, gazdasági vezetésének, az Ajkai Hőerőmű szakszervezetének, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének, valamint a villamosenergia-ipar munkatársainak, önzetlen segítségükért.

Nagy Károly Takács Tibor
SZB titkár Tóth László
Fuchs József
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...