< />
2008. augusztus 5.

AHMSZ Hírek

Miért mostoha gyerek ez az iparág?

Vannak egyértelmű dolgok az életben, amit senkinek sem kell magyarázni, mégis mindenki tudja miről van szó, mi, miért van. Erre számos példát felhozhatnánk, most mégis olyat említünk, aminek a hallatán magyarázkodni kell. Sajnos, pedig nem kellene.

Ez pedig a villamosenergia-iparban - év végéig még érvényes - meglévő korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége. Ha addig a jogalkotók, az illetékesek nem dolgozzák át, nem módosítják a jelenleg érvényben lévőt - magyarul, ha nem hosszabbítják meg - ez a lehetőség megszűnik a jövő évtől. Ha az utóbbi bekövetkezne… Nem, nem ezzel még gondolatban sem foglalkozhatunk!

Nem firtatjuk, hogy miért, de újra és újra fel kell sorolni az érveket, a tényeket, elő kell venni az iparági cégek korábbi években készíttetett tudományos, szakmai felméréseiket arra vonatkozóan, hogy a villamosenergia-iparban váltóműszakban, illetve folyamatos munkarendben több évtizedig dolgozók szellemileg és fizikailag az átlagosnál jobban igénybe vannak véve, nagyobb az egészségkárosodásuk, mint más munkakörben, munkarendben dolgozóké.
Aki a műszakozást választja, az új életformát kell, hogy bevezessen. Máskor eszik, alszik, pihen és intézi (vagy nem tudja) hivatalos és magánügyeit, mint „mások”. Van, aki ilyen életvitel mellett nem találta meg élete párját, aki többször is próbálkozott, sikertelenül.
A családosoknál a feleség, a gyerekek legtöbbször megértők („megszokták” évtizedek óta), hogy a férj, az apa nem lehet velük a legtöbb hétvégén és ünnepnapokon. A meghitt családi együttlétet, a gyereknevelést az erőmű üzemviteléhez kell igazítani. Később pedig a szabadságot, a pihenőnapot egyre többször kell tölteni az orvosi várószobában.

Engem is megcsapott a kémény füstje

Bízom abban, hogy lesz új,
számunkra kedvező nyugdíjtörvény

Egy hétre cserélnénk munkahelyet!

Riportok: F.E.-L.E
(Forrás: "forró drót" újság 10. évf. 2.sz.)

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...