< />
2011. november 14.

AESTisza Hírek

Magas feszültségű borsodi tragédia - bér nélkül dolgozni

Hónapok óta nincs fizetés a Borsodi Energetikai Kft. kazincbarcikai és tiszapalkonyai erőműiben. Az amerikai tulajdonos csődbe, majd felszámolásba viszi a vállalkozást, (mely korábban jelentős hasznot hozott) úgy, hogy közben a munkavállalóknak semmi – még bér sem – jár.

Az EVDSZ, a villamosenergia-ipari szakszervezet folyamatosan próbálta tárgyalóasztal mellett rendezni a konfliktust, majd még a miniszterelnököt és az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét is megkeresték, de hathatós válasz a jogos bérek kifizetésére sehonnan nem érkezett. Tüntetésre is sor került az AES budapesti irodája és az USA nagykövetsége előtt. Jelenleg az európai ágazati szakszervezet, az EPSU próbál segíteni, de az AES központjából érkezett válasz nem sokat ér. A régiós főnök szerint, ha jól értik a magyar törvényeket, nekik most kötelezettségük nincs, majd a felszámolónak kell a bért kifizetni. Igaz, hogy az AES a munkáltató, igaz, hogy nem mondtak fel senkinek, igaz, hogy bizonyos munkákat elvártak, de bért nem fizetnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának levele szerint ugyanakkor a csődeljárás alatt a munkáltatónak kell bért fizetni. A konfliktus eredetileg az év elején, béren kívüli juttatások bejelentés nélküli elmaradásával kezdődött, de aztán júliustól a bérek is elmaradtak. Az erőműben áramtermelés már nem folyik, ugyanakkor bizonyos munkákat folyamatosan el kell végezni. Tény, hogy az AES már közel egy éve próbálja értékesíteni a céget. A helyzetet még átláthatatlanabbá teszi, hogy habár lett volna magyar tulajdonosi csoportból álló vevő az erőműre, a további működés, és a bérek kifizetése biztosított lehetett volna, a Magyar Energia Hivatal folyamatos időhúzó taktikával nem járult hozzá az adás-vétel létrejöttéhez.

A helyzet napról-napra romlik, a munkavállalók napról-napra élnek, kilátásaik reménytelenek, hiszen bérek nélkül a megélhetésük nem biztosított. A borsodi régióban nem sok munkalehetőség akad, és számukra a munkáltató nem is mondott fel, csak épp fizetést nem ad. Pedig volna megoldás, de azt érthetetlen okokból, a hivatal nem engedélyezi.

A LIGA Szakszervezetek felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy míg a milliárdos profitot zsebre tevő, magukat korrektnek mutató tulajdonosok, mit sem törődve a munkavállalók jogaival, törvénysértő módon felhagynak a munkabérek és juttatások kifizetésével, addig Magyarország kormánya és a közigazgatásilag illetékes hivatalok egymásra mutogatnak és csendben nézik – lassan fél éve –, ahogyan a tisztességes munkából megélni próbáló munkavállalók tönkremennek és emberi tragédiák bontakoznak ki a szemünk előtt.

Forrás: liganet.hu
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...