< />
2008. augusztus 5.

AESTisza Hírek

Az AES visszavonja az Egyesült Államokban és Magyarországon
a Magyar Állam, illetve az MVM és a ÁPV Rt. ellen indított pereit

Az MVM Rt, az ÁPV Rt. és a Magyar Köztársaság rendezési
megállapodást ír alá az AES Summit Generation-nel
A Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.), az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.), a Magyar Köztársaság és a (New York-i tőzsdén AES jegyzésű) AES Corporation december 20-án bejelentették, hogy egyezséget kötöttek az AES Tisza II Erőmű Kft. és AES Borsod Energetikai Kft. erőmű társaságok 1996-os privatizációjával kapcsolatos vitájuk rendezésére. A vita az eredeti privatizációban résztvevő feleknek az új borsodi széntüzelésű erőmű építésével, (a Borsod CFB-vel), az AES Tisza II erőmű retrofitjával és a környezetvédelemmel kapcsolatos kötelezettségeinek eltérő értelmezéséből fakadt.
Az AES Tisza Erőmű és az MVM egy olyan új, tizenöt évre szóló villamos energiavásárlási megállapodást írt alá, amely alapján az erőmű által termelt összes energiát az MVM veszi át. Az AES Tisza II. Erőmű köteles bizonyos befektetéseket eszközölni az erőművel kapcsolatban. Az AES Borsod Energetikai Kft. és az MVM abban is megegyeztek, hogy növelik azt az energia menynyiséget, amelyet az MVM a két széntüzelésű erőműtől vásárol majd az elkövetkezendő néhány évben.
A felek megállapodtak abban, hogy a fejlesztési projektekkel kapcsolatos, az ICSID (Beruházási Viták Nemzetközi Központja, Washington), illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Állandó Választott Bírósága előtt folyó választott bírósági eljárásokat megszüntetik. A választott bírósági eljárás megszüntetésével az AES elállt az 1996-os privatizációs szerződéssel kapcsolatos az ÁPV Rt. és azt MVM Rt. ellen előterjesztett mintegy 90 milliárd forintos követelésétől.
Az AES Tisza II (egy 860 Megawattos olaj- és gáztüzelésű erőmű), az AES Borsod (egy 171 Megawattos széntüzelésű erőmű), az AES Tiszapalkonya (egy 250 Megawattos erőmű) és AES Lyukóbánya (egy északkelet-magyarországi szénbánya) 99%-a AES tulajdonban van.
Katona Kálmán, az MVM Rt. Elnök-vezérigazgatója a megállapodás után kijelentette: „Örülünk annak, hogy véget ért a jogvita, mert ez az új helyzet lehetőséget teremt a kölcsönösen előnyös együttműködésre, valamint elősegíti a hazai villamosenergia-rendszer biztonságos működését. Örülünk annak is, hogy az AES-szel kiegészíthetjük azon vezető nemzetközi villamosenergia-termelő társaságokból álló portfoliónkat, amelyek leányvállalataival hosszú távú villamos energiavásárlási megállapodást kötöttünk.”.
Allan B. Dyer, az AES Tisza Erőmű Vezető Igazgatója azt nyilatkozta, hogy “Az üzleteink rugalmasnak és nagyon keresettnek bizonyultak, és nagy várakozással nézünk a jövő elébe, remélve, hogy továbbra is a közép-európai leggyorsabban fejlődő gazdaságok egyikének a részesei maradunk”.
Dennis Bakke, az AES Elnöke és Vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „Örömmel hallottuk, hogy AES és a magyar kormány megegyezésre jutottak az 1996-os privatizációs szerződések szerinti kötelezettségek természetét illetően. Nagy várakozással nézünk annak elébe, hogy tovább szolgálhassuk Magyarország lakosságát tiszta, biztonságos és megbízható villamos energiával”.
Az MVM-nek, az országos villamos energiatermelő, szállító és nagykereskedő vállalatnak, többek között az RWE, Electricité de France és Tractabel magyar leányvállalataival van már hasonló villamos energia vásárlási megállapodása.
Az AES egy olyan vezető nemzetközi villamos energia társaság, melynek Argentínában, Ausztráliában, Bangladesben, Brazíliában, Cameroonban, Kanadában, Chilében, Kínában, Kolumbiában, a Cseh Köztársaságban, a Dominikai Köztársaságban, El Salvadorban, Grúziában, Németországban, Magyarországon, Indiában, Olaszországban, Kazahsztánban, Hollandiában, Nigériában, Mexikóban, Omanban, Pakisztánban, Panamában, Qatarban, Sri Lankán, Tanzániában, Ukrajnában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Venezuelában vannak versenyképes termelői, elosztási és kiskereskedelmi szállítói vállalkozásai.
További információ:

Müller Mihály, Magyar Villamos Művek Rt. (06-1) 224-6252.
Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...