< />
2011. szeptember 29.

ADESZ Hírek

WROCLAWI EURODEMONSTRÁCIÓ

Az ETUC adatai szerint több mint 50 000 ember demonstrált 2011. szeptember 17-én Wroclaw utcáin egy szolidárisabb Európáért. Az áprilisi nagyszabású budapesti megmozdulás után ezúttal a lengyelországi Wroclawban került megrendezésre az Európai Szakszervezeti Szövetség (European Trade Union Confederation: ETUC) – a lengyel soros elnökséghez kötődő – demonstrációja az EU pénzügyminisztereinek találkozóját követően, 2011. szeptember 17-én.

A házigazda lengyel Szolidaritás és OPZZ csapatai után, a legnagyobb külföldi delegáció Magyarországról érkezett, közel másfélezer demonstrálóval, akiknek soraiban a LIGA Szakszervezetek 250 lelkes tagja vonult fel.

A LIGÁ-n belül az EVDSZ tagszervezeteként az események részese lehetett az ADÉSZ négy tagja, köztük e sorok írója is, együtt a PADOSZ és a MÉSZ küldötteivel.

Szeptember 16-án délelőtt indultunk a LIGA autóbuszaival Budapestről a Keleti pályaudvartól. Körülbelül 10 órás utazás végén, este érkeztünk meg Wroclawba. A szállodában elfogyasztott könnyű vacsora után az elalváshoz nem kellett ringatni fáradt tagjainkat, hogy reggel frissen, kipihenten indulhassunk a demonstrációra.

Mintegy 15 országból, több mint ötvenezren vonultunk fel, hogy az európai szolidaritás jegyében közösen mondjunk igent a munkahelyteremtésre, a munkavállalók jogaira, és nemet a megszorításokra. Részlet a Szakszervezetek.hu független hírügynökség közleményéből: A magyar szakszervezetek képviseletében Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke szólt az Eurodemonstráció résztvevőihez. Varga László hangsúlyozta: „Azért jött el több mint 1000 magyar munkavállaló a wroclawi demonstrációra, hogy megfordítsa a dolgok menetét, hogy igent mondjon az európai szociális párbeszédre, a munkahelyekre és nemet a megszorításokra, melyek árát mindig a munkavállalók fizetik meg. Azért jött el több mint 1000 magyar munkavállaló, hogy olyan egészségügy, olyan oktatás, olyan közszolgáltatások legyenek Euróban, s ezáltal Magyarországon is, amelyek képesek megteremteni azokat a feltételeket, amelyekkel a szociális Európa megőrizhető.”

A felvonulás 5 km-es útvonalon, az Olimpiai Stadiontól indult és a Rynek téren (Piactéren) ért véget. Az időjárás nagyon is kegyes volt hozzánk. Kitűnő hangulatban, jó tempóban haladtunk át a városon a forró napsütésben, az utca két oldaláról integető, fényképező járókelők előtt. A gondos szervezéssel és lelkiismeretes rendőri biztosítással lebonyolított demonstráción semmiféle rendbontás nem történt. Énekelve és a tüntetés céljának jelszavait harsogva, jókedvű, folyamatos menetben értünk el a Rynek térre, az ott fel-állított színpad elé. Az elhangzott beszédeket követően különböző zenei stílusok előadói zárták színes koncerttel a rendezvényt.

A délutáni, kora esti órákban még egy kis városnézésre, emléktárgy-vásárlásra is jutott szabadidő. Helyi ételkülönlegességeket, finom lengyel sört is kóstolhattunk a környék étkezőiben, és örömmel tapasztaltuk a helybeliek vendégszeretetét. Autóbuszaink este 8-kor indultak hazafelé, majd reggel 5 óra után érkeztünk meg a Keleti pályaudvar parkolójába, ahonnan már gyorsan hazajuthattunk otthonainkba.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon, szép emlékekkel és jó reménységgel, az összefogás erejében bízva tértünk haza. Azt hiszem, mindannyian elmondhatjuk: megérte a fáradságot, hogy ott lehettünk!

Szalai Zsófia

Küldje tovább! Nyomtatható verzió Vissza a lap tetejére
Hozzászólás írása:
Kérjük írja be az ellenőrző kódot!
Atomerőműben Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete AES-Tisza Erőmű Kft. VDSZSZ Tagszakszervezet Ajkai Hőerőmű Munkavállalóinak Szakszervezete Budapesti Erőművek Szakszervezete Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Borsodi Energetikai Kft. Szakszervezeti Bizottsága Dél-dunántúli Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Dél-magyarországi Áramszolgáltató Társaságcsoport Szakszervezete Dunamenti Hőerőmű Vállalat Munkástanács Dunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Elektromos Szakszervezet Energiaipari Karbantartók Szakszervezete Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Dolgozóinak Szakszervezete Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Ifjúsági Tagozat Komlói Fűtőerőmű Zrt. Dolgozóinak Szakszervezete Miskolci Erőmű Szakszervezet Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezete MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat VDSZSZ OVIT Rt. Tagszakszervezet Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete Pannonpower Rt. Villamosenergia-ipari Dolgozóinak Szakszervezete Schneider Electric Rt. Szakszervezet Tiszavíz Vízerőmű Kft. Munkavállalóinak Szakszervezete Tiszántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége ERBE Kft. Szakszervezete Villkesz Kft. Szakszervezete Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete Villamosenergia-ipari Munkavédelmi Képviselők Fóruma Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Üzemeltető Szakszervezete Villamosenergia-ipari Üzemi Tanácsok Fóruma
A Szakszervezetek.hu Press legfrissebb hírei

Szolgáltatások

2016.01.13 07:01 - Aliraza521

Csalnak-e a munkáltatók?

2015.01.06 07:39 - mariamunir

Erőművek és Szolgáltatók

2015.01.02 12:51 - qudsia

Mi újság a PADOSZ-nál?

2015.01.02 12:51 - qudsia
Még több téma...